PORTOFOLIUL EVALUARE

Abordarea procesuală - portofoliul constituit online
Portofoliul a fost creat pas cu pas, revizuit, completat si îmbunătăţit de-a lungul fiecărei săptămâni de curs. Pe platforma de comunicare am postat rezolvarile sarcinilor de lucru, prin înregistrări de parcurs. Practic, portofoliul reprezinta o mărturie a procesului de învăţare parcurs  de-a lungul acestei comunicări virtuale.

Portofoliul final – produs al învăţării
Pornind de la ideea ca portofoliul este un produs care va fi prezentat la finalul celor 6 săptămâni facilitatorilor sau colegilor, un document ce poate fi păstrat de către cursant si prezentat atunci când, într-o situatie specifică, va simţi nevoia să facă dovada participării la această comunitate, m-am straduit sa abordez fiecare tema la timpul potrivit, sa trec prin filtrul gandirii mele, sa fie ceva original. Fiind un produs personal, am incercat sa-mi utilizez imaginaţia si creativitatea, atât în ceea ce priveste conţinutul acestuia, dar si în ceea ce priveste modul de prezentare.

Cele trei funcţii de bază ale portofoliului
1. Este o autoevaluare a nivelului la care ne alăm  la un moment dat, a ţintelor la care vrem să ajungem, a modului în care intenţionam să atingeţi aceste ţinte si al semnelor ce ne vor indica momentul în care le-am atins.
2. Este un spaţiu în care ne puteţi înregistra ceea ce am învăţat pe parcursul unităţilor de învăţare, rezolvând sarcinile recomandate în fiecare unitate. Putem păstra notiţe cu privire la ceea ce dorim să rememoraţi. Putem menţiona observaţiile diverselor persoane despre noi si putem înregistra observaţiile si ideile referitoare la experienţele noastre.
3. La finalul cursului vom selecta “cele mai bune părţi” din portofoliu pentru a le prezenta colegilor participanţi, facilitatorilor, colegilor de serviciu,angajatorilor sau potenţialilor angajatori.

Întocmirea portofoliului
Ce înseamnă întocmirea practică a portofoliului? 
- pe parcursul fiecărei săptămâni de curs ni s-a cerut să înregistram cel puţin o rubrică în portofoliul de învăţare. 
- pregătirea si prezentarea portofoliul final colegilor si facilitatorilor, în cadrul sesiunii de evaluare finală.

Ce conţine portofoliul?
În esenţă, portofoliul poate conţine următoarele elemente:
  • sarcini de lucru, exerciţii, teme de reflecţie rezolvate;
  •  mostre ale aplicaţiilor derulate cu colegii cu care lucraţi etc. (sau orice alteînregistrări ale unor experienţe relevante);
  •  enunţuri de auto-evaluare,
  • feedback primit de la facilitatori/colegi;
  • reflecţii personale asupra proceselor de învăţare, asupra mediului online sau a interacţiunilor cu colegii;
  • alte resurse identificate în activităţile de învăţare (bibliografii, articole, site-uri web relevante etc.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu