marți, 17 august 2010

Discriminare

Descrierea unei situaţii în care s-au manifestat atitudini rasiste

            În urmă cu câţiva ani, ne-am confruntat cu o situaţie mai deosebită. Fiind singura unitate şcolară din oraş cu cantină, conducerea unei şcoli generale care derula un program de educaţie incluzivă primise finanţare pentru un program ce includea servirea mesei de prânz pentru elevi de etnie rromă şi a apelat la noi pentru furnizarea acestui serviciu.
În calitate de director, am discutat cu administratorul şcolii, pentru a vedea care sunt posibilităţile noastre reale de a onora cererea.
Surpriza cea mai mare a venit însă de la o doamna din personalul nedidactic, care a respins ideea, sub motivul incapacităţii de pregătire şi servire a mesei pentru cei 30 de elevi de etnie rromă. Doamna respectivă afirma că din punctul său de vedere toţi elevii care servesc masa la cantină sunt egali, că găteşte şi serveşte aceleaşi bucate pentru toată lumea, dar că totuşi unii dintre ei nu respectă regulile de igienă, pentru că nu le-au deprins acasă şi pentru că părinţii lor nu îi încurajează să le exerseze, locuind în condiţii improprii. De asemenea, în viziunea dumneaei, părinţii „celorlalţi” elevi şi-ar putea retrage copiii de la masă, pe motivul deprinderii unor obiceiuri proaste.
Ca încadrare, Ssituaţia de discriminare prezentată se încadrează în categoria rasism  camuflat.  Motto-ul acestei categorii „Eu nu fac diferenţe între romi şi neromi, pentru mine toţi sunt la fel, dar toţi trebuie să respecte legea/regulamentele/regulile sociale/etc” se aplică perfect şi în cazul doamnei.
Măsurile pe care am decis să le luăm în scopul limitării manifestărilor rasiste în şcoală au fost: discutarea aspectelor referitoare la discriminare şi rasism: în Consiliul Profesoral,  Consiliul elevilor, la orele de dirigenţie; organizarea unor activităţi educative extracurriculare: (meciuri amicale, momente artistice interculturale, etc) cu participarea elevilor de etnie rromă.
Consider că fiercare persoană ar trebui să se bucure de drepturi şi libertăţi egale, că fiecare dintre semenii noştri merită şanse egale. Etichetarea, atribuirea unor calităţi sau defecte unor grupuri etnice este injustă şi contravine principiilor drepturilor omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu